Dlouhodobé ošetřovné: jaké jsou podmínky ošetřování člena rodiny?

Na rozdíl od běžného ošetřovného se dlouhodobé týká péče o blízkého po vážné nemoci nebo úrazu a jde čerpat mnohem déle. Níž jsou podmínky a orientační výpočet.

Bez žargonu Na příkladu s čísly Nezávislý pohled
Rychlá odpověď

Dlouhodobé ošetřovné je dávka pro toho, kdo pečuje o blízkého po hospitalizaci trvající aspoň 4 dny (výjimkou je paliativní péče). Čerpat ho lze až 90 dní, dávka činí 60% redukovaného denního vyměřovacího základu. Pečující se v péči mohou střídat.

Na příkladu: hrubá mzda 45 000 Kč

Dávka se počítá stejně jako u běžného ošetřovného: z hrubé mzdy se stanoví redukovaný denní vyměřovací základ a z něj 60%. Rozdíl je jen v délce: až 90 dní místo 9.

Orientačně tak vychází denní dávka a výpočet za konkrétní počet dní, který podle stavu blízkého potvrdí ošetřující lékař.

Hrubá mzda 45 000 Kč, 30 dní péče
Redukovaný denní vyměřovací základ≈ 1 332 Kč
Denní dávka (60%)≈ 799 Kč
Maximální délka čerpání90 dní
Orientačně za 30 dní≈ 23 967 Kč

Přesnou dávku spočítá kalkulačka ošetřovného podle vaší mzdy; skutečnou délku podpůrčí doby (max. 90 dní) potvrdí OSSZ podle potvrzení lékaře o potřebě péče.

Jak dlouhodobé ošetřovné funguje

Co je potřeba splnit

  • Hospitalizace ošetřované osoby aspoň 4 dny (u paliativní péče výjimka).
  • Potvrzení ošetřujícího lékaře o potřebě celodenní péče.
  • Souhlas ošetřované osoby s péčí konkrétní pečující osobou.
  • Nemocenské pojištění pečující osoby: zaměstnanec aspoň 90 dní v posledních 4 měsících, OSVČ s dobrovolným pojištěním aspoň 3 měsíce.

Jak se v péči zorganizovat

  • Pečující osoby se mohou v průběhu 90 dní střídat, i vícekrát.
  • Zaměstnavatel musí nepřítomnost omluvit, odmítnout ji nemůže (§ 191a zákoníku práce).
  • Žádost a doklady se řeší přes OSSZ, formulář vystaví ošetřující lékař.

Na co si dát pozor

  • Podmínka hospitalizace: bez ní nárok obvykle nevzniká (mimo paliativní péči).
  • Po dobu čerpání nesmíte vykonávat práci, ze které dávku čerpáte.
  • Souběh s běžným ošetřovným (dítě do 10 let) má vlastní pravidla. Situace se řeší zvlášť.

Spočítejte si ošetřovné

Zadejte hrubou mzdu a počet dní. Kalkulačka spočítá denní dávku a celkovou částku. Stejný vzorec platí i pro dlouhodobé ošetřovné.

Otevřít kalkulačku ošetřovného

Co zařídit, než dávka naběhne

Dlouhodobé ošetřovné se neschválí ze dne na den a nenaběhne od okamžiku, kdy blízký onemocní. Váže se na potvrzení z nemocnice, takže mezi vznikem situace a první výplatou vzniká okno, které musí rodina pokrýt sama.

Tabulku posunete do stran.

Pořadí kroků. Konkrétní lhůty potvrdí ošetřující lékař a OSSZ.
KdyCo udělatProč to nepočká
Ještě v nemocniciVyžádat si potvrzení o potřebě dlouhodobé péčeBez něj nárok nevznikne a zpětně se shání hůř.
Před propuštěnímDomluvit se v rodině, kdo bude ošetřující osobouOsoby se můžou střídat, ale změna se hlásí.
Hned potéOznámit záměr zaměstnavateliOmluvit vás musí, ale čím dřív to ví, tím líp se zařídí.
Do pár dnůPodat žádost přes zaměstnavatele na OSSZDávku vyplácí OSSZ, ne zaměstnavatel.
PrůběžněPočítat s výpadkem části příjmuDávka nahrazuje jen část vyměřovacího základu.

Souhlas zaměstnavatele nepotřebujete, nepřítomnost vám omluvit musí. Vyplatí se mu ale dát vědět dřív, než se péče rozjede, ne až po propuštění z nemocnice.

Vedle ošetřovného je dobré vědět, co dělá dlouhodobý výpadek příjmu s rozpočtem domácnosti a čím ho dorovnat. Souvisejícím tématem je invalidní důchod, pokud zdravotní stav vede k trvalému omezení, a pro rodiny s nižším příjmem dávka státní sociální pomoci. Kdo pečuje o osobu závislou, ať ví, že se mu tahle doba započítává jako náhradní doba pojištění.

Časté dotazy

Musí být ošetřovaná osoba příbuzný?

Ne nutně, může to být i jiná osoba, pokud s vámi žije ve společné domácnosti nebo je to blízký příbuzný. Podmínku posuzuje lékař a OSSZ.

Co když péči po měsíci potřebuje pokračovat další pečující?

Pečující osoby se mohou v rámci 90 dní vystřídat, nárok tím nezaniká, jen se převádí na jinou osobu.

Může zaměstnavatel péči odmítnout?

Ne. Zaměstnavatel musí nepřítomnost po dobu dlouhodobé péče omluvit (§ 191a zákoníku práce). Výjimku z provozních důvodů zákon nezná.

Platí dlouhodobé ošetřovné i OSVČ?

Jen když si platí dobrovolné nemocenské pojištění, a to aspoň 3 měsíce před vznikem potřeby péče. Po dobu péče pak nesmí osobně podnikat.

Řešíte péči o blízkého a výpadek příjmu?

Projdeme s vámi, jak si v téhle situaci ochránit rozpočet a na jaké dávky máte nárok. Nechte nám telefon a ozveme se vám zpravidla do 24 hodin.

Jak s číslem naložíme, popisují zásady ochrany osobních údajů.

Eliška Jenknerová
Jan Luzert
Naše kancelář – Nádražní 869/55, Moravská Ostrava

Najdete nás tady

Nádražní 869/55702 00 Moravská Ostrava
Jan Luzert
Jan Luzert
Nezávislý finanční poradce, Jenknerová & Luzert

Aktualizováno 30.10.2026. Obsah má informativní charakter, nenahrazuje individuální posouzení.

Zdroje: zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (§ 41a až 41f); § 191a zákoníku práce (omluva nepřítomnosti); ČSSZ.